5 Asas Penjagaan Rambut yang Penting bagi Wanita Berhijab

Sejak berada dalam zaman pandemik ini, tidak dinafikan bahawa kita sudah jarang sekali mengunjungi salun rambut untuk melakukan pelbagai perawatan rambut yang selalunya dilakukan sebelum ini. Semuanya kini perlu dilakukan sendiri di rumah terutamanya bagi wanita muslimah berhijab yang beranggapan bahawa selama ini penggunaan hijab mampu membantu mereka menjaga rambut dari sebarang masalah. Jadi, ada kemungkinan wanita terlalu banyak menghabiskan masa untuk memikirkan cara bagaimana menjaga rambut yang merupakan aurat muslimah agar tertutup rapi hingga tidak memberi penekanan terhadap kesihatan rambut agar kekal sihat dan cantik. Maka, tindakan menggunakan hijab saban hari selama ini tanpa memikirkan penjagaan terbaik pada rambut telah membuatkan kita mengalami masalah “rambut hijab” yang rata, gatal, dan kusam.

Bertahun-tahun mengikat rambut kita seperti bungkusan roti dengan ketat, menyikat rambut ke belakang agar tidak terkeluar daripada hijab yang kita pakai dan memilih fabrik hijab yang berkualiti murah tidak membantu pengaliran udara agar rambut boleh bernafas, sudah tentu tindakan ini pasti akan membawa akibat. Oleh itu, mari kita bincangkan beberapa tips untuk merawat rambut anda sebagai wanita berhijab. Cari masa untuk melakukannya adalah penting, seperti mencari rutin penjagaan rambut sederhana yang boleh anda laksanakan sepanjang hari anda.

1. Anda adalah apa yang anda makan

Apa yang kita makan badan kita mempunyai kesan langsung pada bagaimana tubuh kita akan berfungsi dan tumbuh. Jadi, sebelum mula mengisi troli dengan produk rambut, ambil langkah mundur dan memastikan bahawa diet pemakanan anda merupakan makanan yang berkhasiat dan dapat membantu rambut tumbuh sihat dan cantik dari dalam ke luar.
Namun, jangan salah sangka. Pengguna produk yang betul untuk rambut juga adalah mustahak, namun itu hanya membantu dari segi luaran sahaja. Apa yang lebih penting adalah nutrien yang diterima oleh rambut dari dalam untuk membantu memaksimumkan fungsi produk yang gunakan diluarnya.

Photo : Studio35ist from Getty Images

Terdapat ribuan produk di luar sana untuk semua jenis rambut, dan satu-satunya cara untuk mengetahui produk mana yang paling sesuai untuk anda adalah dengan membuat kajian sendiri dan melakukan ‘Try & Error’ atau cadangan rakan-rakan. Membiasakan diri dengan jenis rambut anda adalah permulaan yang bagus ketika datang ke penjagaan rambut dan memilih produk yang sesuai untuk rambut anda. Adakah rambut anda halus? Tebal? Kusut? Terdapat banyak carta dan maklumat yang boleh anda temui di Internet untuk membantu anda menentukan jenis rambut yang anda miliki.

2. Ambil tahu jenis rambut anda

Photo : FSTOPLIGHT from Getty Images Signature

Menentukan jenis rambut adalah sangat penting ketika cuba membuat keputusan produk apa yang akan anda gunakan, kerana jenis rambut tertentu mempunyai keperluan tertentu dan menuntut produk tertentu. Hal ini amat diperlukan bagi mereka yang terutamanya memiliki rambut keriting atau bermasalah.

3. Basuh rambut anda dengan betul dan potong secara berkala

Berapa kali anda harus mencuci rambut dan seberapa kerap anda harus memotongnya bergantung pada jenis rambut anda. Peraturan praktis yang baik adalah dengan memotong rambut sekurang-kurangnya dua kali setahun. Adakah rambut anda berminyak dan perlu dibersihkan secara berkala? Atau adakah ia kering dan memerlukan pencucian minimum untuk mengekalkan kelembapan sebanyak mungkin? Bercakap dengan penata rambut anda atau rakan yang mengetahui hal rambutnya untuk mendapatkan lebih banyak pandangan mengenai seberapa kerap anda harus mencuci.

Photo : Milan Markovic from Getty Image Signature

Kaedah yang bagus untuk membersihkan rambut dan kulit kepala dari semua produk yang dihasilkan serta menguatkan akar rambut dan mengendurkan otot kulit kepala anda dengan menggunakan sikat syampu dan mengurut kulit kepala. Juga penting untuk mengetahui apa yang ada di dalam produk anda. Menggunakan produk vegan yang bebas silikon, paraben dan sulfat sangat baik untuk menjauhkan bahan kimia dan menggunakan bahan semula jadi untuk menyuburkan rambut anda.

4. Elakkan kerosakan rambut

Ramai di antara kita telah mengalami kerosakan pada rambut kerana bertahun-tahun memakai hijab terlalu ketat atau mengikat rambut menjadi sanggul yang ketat selama beberapa jam sepanjang hari. Kerosakan rambut juga boleh disebabkan cuaca panas dan alat pengering rambut. Teknik yang paling berguna untuk mengelakkan kerosakan rambut ialah dengan mengamalkan budaya menyikat rambut sebelum tidur untuk memastikan rambut kemas dan ketegangan pada kulit kepala dapat dikurangkan.

Photo : Dean Drobot

Tidur di atas sarung bantal sutera atau satin juga adalah cara baik untuk menjaga rambut keriting dan mengekalkan kelembapan rambut anda daripada produk dan minyak semula jadi. Ia juga membantu mengurangkan geseran yang boleh menyebabkan kerosakan rambut dan kusut.

5. Penjagaan rambut yang konsisten

Penjagaan rambut anda tidak akan berhenti sebaik sahaja anda memakai hijab. Pemilihan material hijab yang sesuai, inner hijab yang berkualiti dan ikatan rambut dengan getah rambut yang selesa, semuanya menjadi faktor penyumbang kepada kesihatan rambut anda. Mengikat rambut dengan sanggul yang rendah dan longgar juga telah membantu meredakan ketegangan pada kulit kepala dan rambut gugur di sekitar garis rambut. Maka, pilihlah hijab berkualiti tinggi dari jenama yang anda percayai dan sayangi.

Photo : Sner from Getty Image

Tubuh kita adalah amanah. Hadiah dari Allah SWT yang merupakan kapal jiwa kita di dunia dan kita telah diberi kepercayaan oleh Allah SWT untuk menjaganya dengan baik sehingga kita bertemu dengan Pencipta kita. Rambut pula adalah sebahagian dari tubuh dan kesejahteraan diri kita, sebagai umat Islam adalah sangat penting bagi kita untuk menjaga apa yang telah diberikan kepada olehNya untuk menunjukkan rasa syukur kepada Dia yang memberkati kita dengan amanah ini kerana kelak kita akan ditanya pada hari kiamat tentang bagaimana kita menjaga tubuh kita. Jom amalkan!


Nabiha Mashut adalah penulis di bawah program Headliner oleh Newswav, sebuah program di mana pencipta kandungan dapat menceritakan kisah unik mereka melalui artikel, pada masa yang sama menjana pendapatan melalui kandungan mereka dalam aplikasi Newswav.
Sila daftar di headliner.newswav.com untuk menjadi penulis kami sekarang!

*Kandungan di atas hanya mewakili pandangan penulis sendiri. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kandungan karya, hak cipta atau masalah lain, sila hubungi Newswav.

Nabiha Mashut
Author: Nabiha Mashut

Art, design and craft holic loves writing